Preverjanje poslovanja, sicer znano kot poznaj svoje podjetje (KJB), je bistven postopek, ki zagotavlja legitimnost in identiteto poslovnega subjekta. Uporablja se lahko v različnih sektorjih za skladnost s predpisi, na krovu več strank, zmanjšanje goljufij in izboljšanje zaupanja.

Za številna podjetja je KJB obveznost v skladu s predpisi o preprečevanju pranja denarja (AML). Obveznosti AML zahtevajo, da podjetja z velikim tveganjem pranja denarja identificirajo svoje stranke, ocenijo tveganje vpletenosti v finančni kriminal, spremljajo svoje transakcije in poročajo o vseh sumljivih dejavnostih ustreznim organom.

V tej objavi v spletnem dnevniku se bomo osredotočili na različne sektorje, ki jih zavezuje AML, ki bi lahko imeli koristi od preverjanja poslovanja, vključno s sektorjema fintech in kripto.

KB za industrijo, zavezano AML

Finance in bančništvo
Pomen storitev preverjanja poslovanja pri skladnosti z AML za Finance in bančništvo
Finančna industrija je zelo regulirana in zanjo veljajo strogi predpisi o AML in poznavanju strank. Banke in druge finančne institucije morajo preveriti identiteto svojih strank in zagotoviti, da so zakonita podjetja ali posamezniki. Z izvajanjem postopkov preverjanja poslovanja lahko finančne institucije upoštevajo te predpise in zmanjšajo tveganje goljufij in pranja denarja.

Poleg tega lahko KB pomaga finančnim institucijam pri prepoznavanju vseh podjetij z zgodovino nezakonitih ali neetičnih praks, kar jim omogoča, da se izognejo kakršnemu koli povezovanju s takšnimi subjekti. To ne le pomaga zaščititi finančno institucijo pred škodo ugleda, ampak tudi prispeva k ohranjanju celovitosti finančnega sistema kot celote.

Fintech
Racionalizacija vkrcanja strank s KJB rešitvami za Fintech
Ker industrija fintech še naprej raste, postaja potreba po preverjanju poslovanja še pomembnejša. Digitalne banke in plačilni procesorji se soočajo z enakimi regulativnimi zahtevami kot tradicionalne finančne institucije, zaradi česar je potrebna skladnost s predpisi o preprečevanju pranja denarja in dobrega poznavanja. Preverjanje poslovanja lahko podjetjem fintech pomaga pri izpolnjevanju teh predpisov, tako da zagotovi, da so podjetja, ki jih imajo na krovu, zakonita in zaupanja vredna. Avtomatizacija postopka vkrcanja z rešitvijo za preverjanje poslovanja lahko tudi pospeši postopek in skrajša čas, potreben za vkrcanje novih strank, hkrati pa izboljša splošno uporabniško izkušnjo.

Fintech podjetja lahko na primer z API-jem integrirajo rešitev za preverjanje poslovanja v svoj tok vkrcanja, kar jim omogoča preverjanje poslovanja v realnem času, ne da bi prekinili uporabniško izkušnjo. To podjetjem fintech pomaga, da se izognejo goljufivim dejavnostim in vzpostavijo zaupanje s svojimi strankami, tako da zagotovijo, da poslujejo z zakonitimi subjekti.

Kripto
Zavarovanje kripto transakcij: vloga preverjanja poslovanja za kripto podjetja
Z naraščanjem kriptovalut je potreba po preverjanju poslovanja v tem sektorju postala še bolj kritična. Podjetja za kriptovalute lahko s preverjanjem poslovanja upoštevajo predpise AML in dobrega poznavanja znanja s preverjanjem identitete svojih strank, vključno s posamezniki in podjetji. S tem se lahko zaščitijo pred tveganjem goljufije in pranja denarja, ki je postalo razširjeno v industriji.

Če na primer kripto menjava ali denarnica zahteva preverjanje poslovanja, lahko zagotovijo, da so njihove stranke zakonita podjetja, ki niso vpletena v nezakonite dejavnosti. Poleg tega se lahko kripto podjetja s pregledom transakcij za potencialno tveganje izognejo transakcijam s subjekti s črne liste, kot so tisti, ki sodelujejo pri pranju denarja ali financiranju terorizma.

Nepremičnine
Prednosti preverjanja poslovanja za nepremičnine
Ker je nepremičnina med najpogosteje uporabljenimi metodami pranja denarja, ni čudno, da je v nepremičninski industriji KJB pomembno orodje za ublažitev tveganja in zagotavljanje skladnosti s predpisi. Pomaga lahko pri preprečevanju morebitnih prevar, kot so goljufije z lastnino, hkrati pa varuje občutljive podatke pred nepooblaščenim dostopom.

Nepremičninski posrednik lahko s preverjanjem poslovanja preveri identiteto potencialnega kupca pred izvedbo kakršne koli transakcije. To lahko pomaga zagotoviti, da je kupec zakonit subjekt in da zastopnik nevede ne olajša nobene nezakonite dejavnosti. Poleg tega lahko lastniki nepremičnin uporabljajo storitve preverjanja poslovanja za preverjanje identitete in legitimnosti potencialnih najemnikov in izvajalcev, da se prepričajo, da subjekt ni na robu bankrota ali škandala s pranjem denarja.

Revizorji
Krepitev skladnosti revizije z rešitvami za preverjanje poslovanja
Revizorji imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju celovitosti računovodskega poročanja in skladnosti s predpisi o preprečevanju pranja denarja. Od njih se zahteva, da prepoznajo in ocenijo tveganje finančnega kriminala ter prijavijo vse sumljive dejavnosti. Preverjanje poslovanja lahko koristi revizorjem, če jim zagotovi potrebne informacije za oceno tveganja pranja denarja in financiranja terorizma. S preverjanjem identitete podjetij svojih strank in zagotavljanjem njihove legitimnosti lahko revizorji zaznajo morebitne rdeče zastave in preprečijo kriminalne dejavnosti. Poleg tega lahko preverjanje poslovanja pomaga revizorjem, da racionalizirajo svoje postopke skrbnega pregleda, zmanjšajo stroške in izboljšajo učinkovitost.

Računovodske in poslovne storitve
Preoblikovanje računovodskih in poslovnih storitev z rešitvami KJB za racionalizirano skladnost
Računovodska podjetja imajo ključno vlogo pri finančni preglednosti in morajo za preprečevanje finančnih kaznivih dejanj upoštevati predpise o preprečevanju pranja denarja. Preverjanje poslovanja lahko računovodskim podjetjem pomaga pri spoštovanju teh predpisov s preverjanjem identitete njihovih poslovnih strank, odkrivanjem morebitnih rdečih zastav in preprečevanjem nezakonitih dejavnosti, kot sta pranje denarja in financiranje terorizma. Na primer, računovodska podjetja lahko uporabljajo KJB za preverjanje identitete svojih strank in njihovih virov sredstev. To jim lahko pomaga pri prepoznavanju visoko tveganih strank in izvajanju okrepljenih postopkov skrbnega pregleda.

Poleg tega lahko preverjanje poslovanja pomaga računovodskim podjetjem, da racionalizirajo svoje postopke skrbnega pregleda, zmanjšajo stroške in izboljšajo učinkovitost. Na primer, lahko uporabljajo avtomatizirana orodja za preverjanje identitete svojih strank in tako odpravijo potrebo po ročnih postopkih preverjanja. To lahko prihrani čas in vire, kar računovodskim podjetjem omogoča, da se osredotočijo na zagotavljanje visokokakovostnih storitev svojim strankam.

Odvetniške pisarne, notarji in korporativne storitve
Izboljšanje skladnosti z rešitvijo KB za rešitve KB: olajšanje skladnosti za odvetniške pisarne, notarje in korporativne storitve
Za ponazoritev pomena preverjanja poslovanja za odvetniške pisarne in notarje razmislimo o scenariju, ko se na odvetniško pisarno obrne stranka, ki želi ustanoviti lupinsko podjetje z neznanim namenom. Brez ustreznega preverjanja se lahko Odvetniška pisarna nevede vključi v pranje denarja ali druge nezakonite dejavnosti. Vendar pa lahko Odvetniška pisarna z uporabo preverjanja poslovanja preveri identiteto stranke in namen podjetja ter tako zagotovi, da ne omogočajo nobene prepovedane dejavnosti. Podobno lahko notar s preverjanjem poslovanja preveri identiteto strank pred notarsko overitvijo pravnih dokumentov in zagotovi, da niso vpletene v goljufive ali nezakonite dejavnosti.

Naložbe
Povečanje varnosti naložb z rešitvami KJB za Zanesljivo skladnost
Kot smo že omenili v prejšnjem prispevku, za investicijsko industrijo, vključno s hedge skladi, zasebnimi kapitalskimi podjetji in podjetji tveganega kapitala, veljajo tudi predpisi o AML. KB je ključno orodje, ki ga lahko investicijska podjetja uporabijo za uskladitev s temi predpisi. S preverjanjem identitete svojih strank in odkrivanjem morebitnih rdečih zastav lahko investicijska podjetja zagotovijo, da so njihove stranke zakoniti subjekti in da njihove naložbe niso vključene v nobene nezakonite dejavnosti.

Eden največjih poudarkov investicijskega podjetja je vkrcanje in preverjanje njihovih vlagateljev, sovlagateljev in omejenih partnerjev. Podjetja tveganega kapitala lahko s preverjanjem poslovanja preverijo identiteto zagonskih podjetij, ki iščejo sredstva, in zagotovijo, da niso vpletena v kakršne koli goljufive ali nezakonite dejavnosti. Podobno lahko podjetja zasebnega kapitala s preverjanjem poslovanja preverijo identiteto podjetij, ki jih nameravajo pridobiti, da zagotovijo skladnost s predpisi o AML.

Plemenite kovine in kamni
Zagotavljanje skladnosti pri trgovanju s plemenitimi kovinami in kamni s KVB rešitvami
Plemenite kovine in kamni, kot so zlato, srebro, diamanti in drugi dragi kamni, se pogosto uporabljajo za pranje denarja ali financiranje terorističnih dejavnosti. Posledično za industrijo plemenitih kovin in kamnov veljajo tudi predpisi o AML. Preverjanje poslovanja lahko trgovcem in trgovcem v tej panogi pomaga pri spoštovanju predpisov s preverjanjem identitete svojih strank, odkrivanjem sumljivih dejavnosti in preprečevanjem trgovine s tihotapljenjem. Avtomatizirane rešitve preverjanja lahko naredijo postopke skrbnega pregleda učinkovitejše in stroškovno učinkovitejše. Z uporabo preverjanja poslovanja se lahko igralci industrije plemenitih kovin in kamnov izognejo morebitnim tveganjem škandalov pranja denarja, zaščitijo svoj ugled in zagotovijo skladnost s predpisi o AML.

Umetnost
Zaščita umetniškega trga z rešitvami za večjo skrbnost in skladnost
Umetniška industrija je tudi nastajajoči sektor, ki se sooča z vse večjo regulacijo in nadzorom AML. Trgovci z umetninami, Dražbene hiše in galerije morajo zdaj upoštevati predpise o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Preverjanje poslovanja lahko tem subjektom pomaga ugotoviti resnično lastništvo umetniških del, preveriti identiteto svojih strank in odkriti morebitne rdeče zastavice, ki bi lahko kazale na pranje denarja ali financiranje terorizma. Avtomatizirane rešitve preverjanja lahko trgovcem z umetninami in galerijam pomagajo zagotoviti, da ne sodelujejo pri prodaji ukradenih ali izropanih umetnin. Z uporabo KJB se lahko igralci umetniške industrije zaščitijo pred škodo ugleda in se izognejo morebitnim regulativnim kaznim, hkrati pa ohranijo skladnost s predpisi o AML.

Skratka, KJB je kritičen postopek, ki lahko podjetjem pomaga zmanjšati goljufije, izboljšati zaupanje strank in upoštevati predpise. Sektorji, obravnavani v tej objavi v spletnem dnevniku, so le nekateri primeri številnih panog, ki lahko koristijo KJB. Ker svet postaja vse bolj digitaliziran, je pomembno, da podjetja razumejo prednosti preverjanja poslovanja in izvajajo ustrezne postopke preverjanja, da zaščitijo svoje podjetje in svoje stranke.